Πρότυπο Κέντρο Λογοθεραπείας & Ειδικών Θεραπειών

Δευ - Παρ: 13:15 μμ – 21:15 μμ

LEOTAPANDA Με τη βοήθεια της Εργοθεραπείας

Εργοθεραπεία

Η Εργοθεραπεία ως επιστήμη πολλές φορές εσφαλμένα συνδέεται αποκλειστικά με ελλείμματα που αφορούν την κινητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς αναρωτιούνται εύλογα τους λόγους για τους οποίους ένα παιδί παραπέμπεται για Εργοθεραπεία εφόσον κινητικά δεν εμφανίζει δυσκολία. Στην πραγματικότητα η Εργοθεραπεία παρεμβαίνει σε ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα της ανάπτυξης του παιδιού, το οποίο αφορά δεξιότητες όπως τη λεπτή και την αδρή κινητικότητα, την πράξη -την ικανότητα του παιδιού να συλλαμβάνει, να σχεδιάζει και να εκτελεί μία νέα κινητική δράση- τη λειτουργικότητα στην καθημερινή ζωή και την αυτοεξυπηρέτηση, καθώς ακόμα ένα ευρύ σύνολο γνωστικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων.

Επιπλέον, αναπόσπαστο μέρος της εργοθεραπευτικής παρέμβασης αποτελεί ο αισθητικοκινητικός τομέας  που περιλαμβάνει τον έλεγχο και την ανάπτυξη των αισθητηριακών δεξιοτήτων. Αλήθεια έχουμε ποτέ σκεφτεί τον τρόπο που οι αισθήσεις μας εμπλέκονται και καθορίζουν τη συμπεριφορά μας; Πώς ένα έλλειμμα στον τομέα των αισθήσεων θα επιδρούσε στη συμπεριφορά ενός παιδιού; Μπορεί να έχετε δει παιδιά να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε ήχους που να αντιδρούν κλείνοντας τα αυτιά τους ή αντίστοιχα να εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία στα φώτα κλείνοντας τα μάτια τους.  Κάποια που να αναζητούν επίμονα κάποιες υφές ή να μην αντιλαμβάνονται εύκολα την αίσθηση του πόνου ή της θερμοκρασίας. Αντίστοιχα, το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και για διάφορες οσμές.  Άλλα πάλι μπορεί να εμφανίζονται αδέξια στις κινήσεις τους ή να μη διαθέτουν καλή ισορροπία. Αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα παιδιών των οποίων κοινή συνιστώσα των δυσκολιών αποτελεί το έλλειμμα σε κάποιο από τα αισθητηριακά συστήματα (ακοή, όραση, όσφρηση, γεύση, αφή, αιθουσαίο σύστημα). Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, παρέμβαση που λαμβάνει τόπο στο πλαίσιο της Εργοθεραπείας, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ελλειμμάτων που αφορούν τα αισθητηριακά συστήματα. 

Τελικά όμως πότε ένα παιδί χρήζει εργοθεραπευτικής αξιολόγησης; Παρότι, όπως αναφέραμε, η Εργοθεραπεία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ανάπτυξης και είναι δύσκολο κανείς να συνοψίσει τις ενδείξεις που δηλώνουν την ανάγκη εργοθεραπευτικής αξιολόγησης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές σε περίπτωση που ένα παιδί εμφανίζει συμπεριφορές όπως:​

 

 
a

Οι συγκεκριμένες δυσκολίες δε σκιαγραφούν απαραίτητα την ύπαρξη κάποιας σοβαρής διαταραχής, ωστόσο μας δηλώνουν την ανάγκη το παιδί να λάβει την κατάλληλη αξιολόγηση από Εργοθεραπευτή προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές δυσκολίες και να συνταχθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης για την αντιμετώπισή τους.

a

Στο LEOTAPANDA η ομάδα Εργοθεραπευτών φέρει υψηλή εξειδίκευση σε μεθόδους που αφορούν την αντιμετώπιση σχετικών δυσκολιών, όπως η παρέμβαση Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα, οι κατάλληλα διαμορφωμένοι και άρτια εξοπλισμένοι χώροι Εργοθεραπείας μας εξασφαλίζουν την αποτελεσματική υποστήριξη των παιδιών με απώτερο σκοπό να καταφέρουμε το παιδί να καταστεί λειτουργικό σε κάθε όψη της ζωής του, ζώντας χαρούμενα και απολαμβάνοντας.

aa
Back To Top

LEOTAPANDA!

Ένας χώρος που θεμέλιά του αποτελούν η αγάπη και προσήλωση στην επιστήμη, η πολυετής εμπειρία στον χώρο των Ειδικών Θεραπειών και κυρίως η βαθιά πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά είναι ικανά για πρόοδο και ανάπτυξη λαμβάνοντας την κατάλληλη υποστήριξη.

Με όραμα την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της μάθησης των παιδιών φιλοδοξούμε να σταθούμε άξιοι συνοδοιπόροι στο μοναδικό ταξίδι της ανάπτυξής τους.